Over Panorama West

Leegstand en hergebruik

interieurarchitectuur Pamorama West Amsterdam door temp architecture

interieurarchitectuur Pamorama West Amsterdam door temp architecture

Panorama West is geïnitieerd door temp.architecture.urbanism. De architecten van dit bureau, Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl, hebben de leegstaande bovenste etage van het voormalige stadsdeelkantoor De Baarsjes in Amsterdam West op duurzame wijze en met minimale middelen verbouwd.  

Deze duurzame werkwijze komt op verschillende manieren naar voren. Zo bestaat het interieur volledig uit hergebruikte materialen, van de tafels en stoelen tot de systeemwanden. Met rode kleuraccenten en wandschilderingen zijn deze verschillende elementen visueel weer tot een geheel gemaakt.

Lokale kunstenaars zijn bij het project betrokken, bijvoorbeeld voor het maken van de wandschilderingen (Toutine) en de bijzondere zitblokken (Erica Geurkink). Fotografe Katja Effting bracht het interieur in beeld (verschillende foto’s op deze website). Omdat Panorama West stevig geworteld is in de lokale economie, heeft het een bijzondere aantrekkingskracht op ondernemers uit de buurt.

temp. richt zich op de architectuur, stedenbouw en onderzoek van stedelijke transformatie. Tom en Maarten schreven samen het boek De flexibele stad – oplossingen voor leegstand en krimp. De inzichten uit dit boek zijn met Panorama West in de praktijk gebracht.

Panorama West is een ontwikkeling van Cocon Vastgoed.